Trashures en hoe het er van kwam

De dag dat Anja Brunt mij per ongeluk mailt (september 2014), is eigenlijk de dag dat het idee voor Trashures ontstaat. Tijdens de mailwisseling die er op volgt, komen Anja en ik tot de conclusie dat het een heel erg leuk idee zou zijn om een gezamenlijk project te starten. We kennen elkaar niet heel goed, maar we hebben wel wat gemeen. Allebei houden we van troepjes op straat, dingen die we vinden tijdens wandelingen, van voorwerpen zonder waarde die we hergebruiken in ons werk. We besluiten om ons daar op te focussen.

Het plan is een boek te gaan maken waarin we het werk van kunstenaars tonen die met ‘waardeloos’ materiaal werken. En dat werk combineren we met DIY projecten die een link hebben met het werk van de kunstenaars. De naam Trashures (samenvoeging van ‘Trash’ en ‘Treasures’) is er al snel. En na een goed en geslaagd gesprek bij BIS Publishers kunnen we van start!

We gaan op zoek naar geschikte kunstenaars van over de hele wereld en verzamelen een heleboel DIY ideeën. Omdat we dit project allebei naast ons normale werk als vormgever en illustrator doen, zijn er periodes waarin maar weinig gebeurt. Maar inmiddels, na anderhalf jaar, kunnen we zeggen dat het einde in zicht is! De kunstenaars zijn geselecteerd, alle foto’s zijn binnen, alle DIY foto’s zijn gemaakt, de teksten geschreven (en herschreven) en de lay-out is zo goed als klaar.

Over tien dagen gaat het boek naar de drukker en volgende maand zal het verschijnen. Spannend!

Met werk van: Mari Andrews, Sarah Bridgland, Anja Brunt, Gerard Collas, Alice Fox, Studio Fludd, Severija Inčirauskaitė-Kriaunevičienė, Maartje Jaquet, Richard and Judith Lang, Tineke Meirink, Nana Rosenørn Holland Bastrup, Slumbird, Marc Sparfel, Anna Taratiel en Natasha Tastachova. En (stempel)illustraties van Gertie Jaquet.